Koken met en het verzorgen van koper

koperen pannen

Een gids voor het koken met en het verzorgen van koper

Stel je de opstelling van je droomkeuken eens voor. In alle waarschijnlijkheid is er een eiland, of in ieder geval, grote aanrechten, waarop je snijdt, diced en mengt. Er staan apparaten en gereedschap klaar voor je voor elk gerecht. En ergens, misschien wel boven het fornuis, zijn er waarschijnlijk ook koperen potten, mooi en schitterend en klaar om te sudderen.

kookeiland met koperen pannen

Maar koperen potten en pannen zijn voor meer dan alleen dagdromen, voor hersenspinsels en om samen met Julia Child te koken en om je eigen perfecte omelet te slaan. Er is een reden dat deze, voor sommigen, de crème de la crème zijn van kookgerei. Hoe kies je de beste koperen pan? Voor degene die het geluk hebben om ze te bezitten, of die die hen graag willen wandelen in de keukens van hun dromen. We hebben het hier over koper.

Waarom zou je met koper willen koken

Koper maakt niet alleen je fornuis stijlvol, maar helpt ook bij het koken. Als metaal is koper een van de beste geleiders van warmte: het verwarmt snel en blijft warm, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en het is de beste manier om je eten te koken. Dit betekent niet meer verbrande vlekken, niet meer afschillen van baklaag. Je hebt meer controle over alles.

En terwijl wij je aandacht nu toch hebben, een gerucht die we zouden willen verdrijven: Koper is 100% veilig om in te koken, zolang het gevoerd is met een ander, niet-reactief metaal (en het meeste koper kookgerei heft dat). Meestal vind je voeringen van nikkel, tin of roestvrij staal. Gooi alles en ook werkelijk alles in deze pannen. De metalen voering houdt vast en je voedsel veilig.

Een uitzondering: er zijn bepaalde soorten koperen kookgerei, zoals ei-witte kolfschalen en jam pannen, die de reactieve eigenschappen van koper juist gebruiken om hun werk effectiever te maken. De proteïnen in eiwitten te stabiliseren en snel te reageren op veranderingen in temperatuur, voor extra precisie terwijl je respectievelijk je jam opklopt. Om die reden zullen ze niet met een niet-reactief metaal worden bekleed, maar ze zijn veilig om te koken zoals aangegeven.

Reinigen en verzorgen voor je Koper Pannen

Wees aardig voor je koper. Vertrouw op je koper. Koper is de decathlete van metalen. Het is klaar om alles wat je er van vraagt moeiteloos te doen. Aangezien het extreem efficiënt is met warmte, is het over het algemeen niet nodig om een ​​hoge vlam te gebruiken of voorverwarmen alvorens te koken. Houd je hitte gematigd en laat de pan de rest van het werk doen.

Als je per ongeluk een beetje ongeduldig werd met de hitte en de vlam kreeg, zou verkleuring kunnen voorkomen. Als dit gebeurt, maak je geen zorgen, er is gewoon een Wright’s Koperreiniger (of Brasso) en een beetje elleboog vet nodig om het op te lossen!

Je hebt een gerucht gehoord over het schoonmaken van koper en het is niet waar! Een van de grote mythen van koper kookgerei is dat het moeilijk is om voor te zorgen. Dat is gewoonweg niet waar. Koperpotten zijn gebouwd om op te bouwen om te koken, sauté en braise doen ze als de beste. Belangrijker nog, de meerderheid van de littekens die ze hebben kunnen succesvol worden genezen met een pantry en een beetje geduld.

Volg deze eenvoudige tips en home remedies, en je koperen kookgerei is weer de oude. Was en droog zoals je normaal ook met pannen doet. Na het schoonmaken met warme zeep en water, moet je jouw koperen potten grondig drogen. Eventueel restwater kan leiden tot een snellere verkleuring van het koper.

Poets gesmolten vlekken met een zeer zacht schuurmiddel. Snijd een citroen door de helft (of gebruik de uitgeholde helft van een geperste citroen, zoals Panfusine doet), en bespuit tafelzout aan de kant van de ene helft. Wrijf nu! Zout bespaart je een hoop ellende en werkt eigenlijk als een mild schuurmiddel.

Om het nog een beetje extra kracht bij te zetten, kun je maïszetmeel toevoegen aan de mix. Meng evenredig zout en niet-geoxideerd maïszetmeel met voldoende citroensap om een ​​pasta te maken. Wrijf op een koperen pot met een zachte doek, spoel met warm water en voila! Goed als nieuw.

de beste koperen pannen

Je kunt zelfs baksoda gebruiken. Maak een pastatje van gelijke delen baksoda en citroensap, en wrijf de gekleurde vlekken met een zachte doek af. Kijk maar eens, dit is een soort van magie.

Pools met azijn: Wij raden je aan om je beste balsamico te gebruiken, maar een beetje witte azijn gaat langzaam met koper. Zuig met een doek de vloeistof op in en wrijf het oppervlak van je pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *